Vagyonosodás  Ezen a lapon összegyűjtöttem a vagyonosodási vizsgálatokkal ismereteket. Sokat bukhat az, aki nem ismeri a NAV által alkalmazott módszereket. Ezek többsége ugyanis jogsértő. A legtöbb esélye a magánszemélynek az  ellenőrzési eljárásban van. Aki gyorsan túl akar esni az ellenőrzésen, az biztosan bukik. Szintén  bukik az, aki volt NAV-ost vagy könyvelőt bíz meg a képviseletével.


Vagyonosodási vizsgálatoknál izzadjon a revizor!

Nagyon kevesen ismerik a vagyonosodási vizsgálatok pontos jogszabályi alapjait. Ahhoz, hogy jó eséllyel induljunk neki egy becslési eljárásnak, pontosan ismernünk kell a jogszabályi alapokat. A NAV általában jogszabályi alapokat nélkülöző verbális indoklással próbálja meg megkerülni a jogszabályban foglaltakat. Az egyik ilyen: vagyonosodási vizsgálatoknál megfordul a bizonyítási teher. Ez nem igaz. A revizorok emellett úgy gondolják, hogy ezekben az eljárásokban van a legnagyobb mozgásterük. Ismerjük meg a korlátokat.


Végérvényesen kiderült: a Kúria-bírók szakmailag alkalmatlanok adóügyek elbírálására. Be kellene engedni végre a szakértelmet a tárgyalóterembe!

A vagyonosodási vizsgálatokról közzétett joggyakorlat elemzés annyi sületlenséget tartalmaz, hogy az okleveles adószakértő csak fogta a fejét: hogyan ítélkezhetnek bírók ilyen felkészültség - pontosabban felkészületlenség - birtokában. Már az érdekes, hogy azok a bírók kerültek be a jogelemző csoportba, akik saját munkájukat bírálhatták el. Meg is állapították, hogy kiválóan dolgoztak.


Vagyonosodási vizsgálat pénzforgalmi mérleg kalkulátor használata

Kétféle idősoros mérleget lehet készíteni. Az egyik a személyi jövedelemadó törvény 10.§ (1) bekezdésében hivatkozott, 5. számú mellékletében leírt pénztárkönyv alapnyilvántartás. Ez „utólagosan ellenőrizhető módon” tartja nyilván a bevételeket és a kiadásokat. A bevétel fogalma megfelel az Szja törvény 4.§ (2) bekezdésének, a kiadás (vagyon) fogalma megfelel az Illetéktörvény 102.§ (1) bekezdésének. Az adóhatóság a gyakorlatban az adózó „pénztárcája” szemszögéből vizsgálja kizárólag a készpénzes bevételeket és kiadásokat. A bankszámláról készpénz felvételt tekinti „igazi” bevételnek, a bankszámlára befizetést „igazi” kiadásnak. Készpénzforgalmi mérlegéhez határozataiban jogszabályi hivatkozást nem csatol!


Jogtalan módszerekkel "vagyonosodik" a NAV.

Paradox helyzet, hogy azok az ügyek jutottak el elsőként a bíróságokra, ahol a gyenge felperesi képviselet következtében az APEH kénye kedve szerint járhatott el, így az alperes alakíthatta a bírósági gyakorlatot a vagyonosodási ügyekben. A téves bírósági gyakorlattal felvértezve az APEH vérszemet kapott. Az elmúlt időben már indokolni sem hajlandó az adóhatóság a „készpénzforgalmi szemléletű” jogsértő módszerét. Egyszerűen leírja: „csak a készpénzforgalmat kell (?!) figyelembe vennie. Meddig húnynak szemet a bíróságok a NAV jogsértő módszerei felett?”.


 

 

 

Tévhitek és rossz tanácsok vagyonosodási vizsgálathoz.

Egyre több jel utal arra, hogy intenzíven újraindulnak a vagyonosodási vizsgálatok. „Izzasztó vagyonosodási vizsgálatok jönnek”, szólt a riogatás. Van olyan, aki ismét könyvet ír a vagyonosodási vizsgálatokról. Eközben nagyon sok rossz tanácsot, ötletet hallhatunk erről a rosszhírű ellenőrzési eljárásról. Egy cikksorozatot indítok weblapomon, hogy segítséget adjak ahhoz, hogy ne mi, hanem a revizor izzadjon.


Szabálytalanul nyilatkoztat a NAV a vagyonosodási vizsgálatoknál.

A NAV az „egyes adókötelezettségek ellenőrzése” eljárást úgy tekinti, hogy ennek keretében neki mindent szabad. A NAV téved. Ez az ellenőrzési típus elsősorban egy formai ellenőrzés.  Újabban a NAV ezzel az eljárási formával kezdi a vagyonosodási vizsgálatokat, illetve ezt használja más adózóra történő nyilatkozattételre. Arany szabály: senki ne nyilatkozzon ezen eljárás keretében!


Adóperekben a bírók saját tudatlanságuk foglyai. A kulcsot a Kúria őrzi!

Az itt ismertetésre kerülő vagyonosodási ügyben jól nyomon követhető, ha egy bíró csak úgy tud ítélkezni, ha a NAV fogja a kezét. dr. Vilimszky Anna bíró (Tatabányai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság) ítélete felett gyakorlom a nyilvánosság kontrollját.

 2.rész:Súlyosítási tilalom új eljárásban.
 3.rész:Építési költség meghatározása.
 
4.rész:Napon belüli forráshiány?
 5.rész:Házastársak egyidejű vizsgálata!


Kúria döntés vagyonosodási vizsgálatra. Tényleg nem változott semmi?

A közelmúltban jelent meg a médiában a hír, hogy a Kúria egy vagyonosodási vizsgálat ügyben olyan döntést hozott, hogy kölcsönnyújtás esetén a kölcsönnyújtót is vagyonosodási vizsgálat alá kell vonni. A NAV szóvivője erre reagálva azt nyilatkozta, hogy eddig is így jártak el, a Kúria megerősítette az adóhatóság gyakorlatát. A NAV szóvivője nem mondott igazat! A Kúria-döntés azt mondja ki, hogy ...


A vagyonosodási vizsgálatok során a NAV által alkalmazott, jogszabályi alapok nélküli „készpénz-egyenleg” módszer pontos modellje!

Ahhoz, hogy a vagyonosodási vizsgálatoknál ne kerüljünk kiszolgáltatott helyzetbe, szükséges, hogy ismerjük a NAV által alkalmazott készpénz-egyenleg módszert. Akár lehetne ez is a helyes becslési módszer, ha a jogszabály ezt megengedné. De nem engedi meg. Valamennyi adótörvényünk pénzforgalmi szemléletű. A készpénzforgalmi szemlélet egy jogszabályi alapok nélküli NAV-kitaláció. Kár, hogy a bíróságok is bedőltek ennek. Valószínűleg azért, mert nem szakkérdésnek tekintették a becslési módszer meghatározását. Jogkérdésnek tekintették? Milyen alapon?


Nem alaptalan a végtörlesztők félelme a vagyonosodási vizsgálattól

Bár a NAV közleményben cáfolta azokat a napokban a sajtóban megjelent híreket, miszerint az adóhivatal a végtörlesztési lehetőséggel élőket vagyonosodási szempontból kiemelten ellenőrizné, félelmük nem alaptalan. A NAV által alkalmazott – jogszabályi alapok nélküli – készpénz-egyenleg módszer ugyanis lehetővé teszi az adóhatóság számára, hogy „kicselezze” a jogalkotót.