KATA  Hogyan lehet nagyot bukni a Katás adózással?

Rossz könyvelői tanáccsal több százezer forintot is bukhatnak azok a Katások, akik  meggondolatlanul lépnek ki a Katából vagy  mennek táppénzre...


 Új lakás Áfa  A Parlament által megszavazott törvénymódosítás ellentétes az EU Áfa irányelvével.

A rendeződni látszó 5%-os lakás áfa kérdés váratlan fordulatot vett. A szakszerűtlen javaslatok megvalósítása révén sikerült az Uniós Áfa irányelvvel (63. és 93. cikk) ellentétes módosító javaslatot alkotni.

A várható káosz és ügyeskedés megelőzésére minél előbb meg kellene alkotni az átmeneti szabályokat a 27% áfára visszatérésre.


 Új lakás 5% Áfa  Jogerősen döntött a Bíróság 5 százalékos lakás áfa ügyben: a vevőket illeti az áfa csökkentés.

Folyamatosan történnek a 2015-ben megkötött szerződések alapján, de 2016-2017-es  lakásátadások, amelyeknél már az 5%-os áfát kell alkalmazni. A beruházók, kivitelezők megpróbálják lenyelni az áfa csökkentést a NAV útmutatása alapján. Most jogerősen döntött a bíróság, fordulhat a kocka.

Már bíróság előtt az 5 százalékos lakás áfa ügy. A végszámlánál kiderül az igazság.

Újabb fejlemények az új lakás 5% áfájával kapcsolatban: az egyetlen megoldás a szerződés egyoldalú módosítása!

Új lakás 5% áfája: Ne kérjük, követeljük a folyamatban lévő lakásépítéseknél a szerződés módosítását!


 Adó 2014  Sokba kerülhet az ingatlan bérbeadóknak a NAV szakmai tévedése!

Egy felesleges és megtévesztő törvénymódosításra szeretném felhívni a figyelmet. A 2014-től érvényes adótörvényekbe belekerült, hogy a magánszemély által fizetendő 14% eho 2014-től nem számolható el költségként. Sohasem volt elszámolható. A jogalkotó valójában a NAV egy téves jogértelmezésére kívánja felhívni a figyelmet, elsősorban az ingatlan bérbeadás témakörében.


 Illeték  Visszamenőleges illetékkiszabás ajándékozásra? Végképpen összeborult a NAV az RSM-DTM tanácsadó céggel!

A NAV az RSM DTM cégen keresztül közzétett jogértelmezése szerint akár több évre visszamenőlegesen is 18% ajándékozási illetékkel sújtható az, aki a bankszámlára utalt pénzösszeg ajándékozását nem jelentette be 2012. december 31-ig.  Ezzel a NAV a végtörlesztésre családi segítséggel összeszedett pénzt akarja utólag megadóztatni...


 Illeték  Visszamenőleges illetékkiszabás ajándékozásra: A NAV bírságol, az RSM-DTM tanácsadó cég indokol ?

Egy magánszemély testvérének 2012. decemberében utalt egy nagyobb összeget. Az illetékmentes ajándékozásról 2013-ban tett bejelentést a NAV-nak. A NAV fizetési meghagyást bocsátott ki 18%-os illetékfizetési kötelezettségről. A fizetési meghagyás semmilyen indoklást, jogszabályi hivatkozást nem tartalmaz arra vonatkozóan, miért szabta ki az illetéket az adóhatóság az illetékmentes ajándékozásra...


 Illeték   Adóügyekben az illeték mértéke korlátozza a jogorvoslathoz fűződő alkotmányos alapjogot.

Adóügyekben is megilleti az ügyfelet a jogorvoslathoz fűződő jog. A jegyzőkönyvre tett észrevétel még illetékmentes. Az első fokú határozatra benyújtott fellebbezés viszont már illetékköteles. Véleményem szerint az illeték mértéke eltúlzott. Például egy 5 millió forint adóhiányt megállapító határozattal szemben a fellebbezés eljárási illetéke 200 ezer forint. Márpedig egy revizor pillanatok alatt „elő tud varázsolni” egy több milliós adóhiányt eredményező ügyet. Elég, ha félreteszik a hatályos jogszabályokat!


 Kata  A Kata és a Kiva választásakor gondot okozhat, hogy a NAV sportot űzött az adószám felfüggesztésekből.

Azon esetekben, amikor a NAV arra hivatkozva függesztette fel az adószámot, hogy „hitelt érdemlően bizonyítást nyert, hogy az adózó székhelyén nem található”, jogsértő adóigazgatási eljárást alkalmaz. Mivel kérelemre ilyen esetekben a NAV helyreállította az adószámot, ezért sokan úgy gondolták, hogy a dolog el van intézve. Tévedésükre most jöhetnek rá, ha a KATA vagy KIVA adózást kívánják választani. De nem veszett el még minden, van még jogorvoslati lehetőség januárig, felügyeleti intézkedés keretében.


 Kata, Kiva  EVA, KATA, KIVA: melyiket szeressem?

December végéig dönteni kell, milyen adózási formát választanak a vállalkozások. Az alábbi írásomban segíteni szeretnék a választáshoz. A választás akkor könnyű, ha egyértelmű. Az én határozott véleményem a következő: KIVA még véletlenül se! 6 milliós alatti bevételnél Eva NEM! 6 millió alatti bevételnél, az egyéni vállalkozónak alanyi adómenetességgel a KATA gondolkodás nélkül: Igen!
 


 Adótörvények  A kormány adókoncepciója szembe megy az Alaptörvénnyel.

A munka vagy a forgalom adózzon? A kormány egyértelműen a forgalom adóztatása mellett tette le a voksát. A munkát terhelő adók csökkentése mellett újabb és újabb a forgalmat, fogyasztást terhelő adókat vezet be. Az adóterheket szétteríti az adóalanyok között. Ez az adókoncepció szembe megy (szabadságharcot folytat) mind az uniós jogszabályokkal, mind az új Alaptörvény XXX. cikkével.


 Árfolyamgát  Megoldás a devizaalapú lakáshitelesek problémájára!

A kormány észlelve a deviza alapú lakáshitelekkel kapcsolatos társadalmi szintű problémákat, a bankokkal egyeztetve, törvényi szinten megalkotta a 180 forintos árfolyam gát és az egyéni gyűjtőszámla fogalmát. A bankok is kidolgozták a technikai feltételeit a gyűjtőszámlák kezelésének. Már az intézkedés kidolgozásakor egyértelmű volt, hogy ez a megoldás csak keveseknek ajánlott, csak elodázza problémát, de nem oldja meg ...


 

 

 

 

 

 

 

 Szja bevallás  Jogalkotói hiba miatt megbukhat a négy-gyerekes anyák kedvezménye. A NAV sem segít.

A négy-gyerekes anyák kedvezményéhez a jogalkotó az anyák feladatának írja elő, hogy az éves adatokból kigyűjtsék a kedvezmény alapját, ha a kedvezmény nem állt fenn egész évben. Pedig ezek az adatok a NAV rendelkezésre állnak a 08-as bevallás révén. Ezt meghaladóan a több hónapra eső megbízási jogviszony arányosítását is a négy-gyerekes anyáknak kellene elvégeznie. Kissé korai még a három-gyerekes anyák kedvezményéről beszélni. Először a négy-gyerekes anyák kedvezményét kellene működőképessé tenni.


Adóellenőrzés  A tűzzel játszik az, aki válogat a NAV-hoz beküldendő számlák között. Az evás számlákat is be kell küldeni!

A NAV által közzétett ingyenes számlázó szoftver semmilyen útmutatást nem tartalmaz arra, hogy milyen számlákat kell beküldeni a NAV-hoz. Ennek hiányában a tűzzel játszik az, aki válogat a beküldendő számlák között. Ne fogadjuk meg azt a tanácsot, hogy az evásnak kibocsátott számlát nem  kell beküldeni.


Adóellenőrzés  A NAV sportot űz a törvénytelen adószám fel-függesztésekből.

Gyakran tart székhelyellenőrzéseket a NAV. Ám ezek rendre törvénytelen módon zajlanak: a revizor előzetes értesítés nélkül egyszer csenget, esetleg megkérdi a szomszédot és máris felfüggeszti az adószámot. Mivel ehhez számos negatív jogkövetkezmény is társulhat, nem árt résen lennünk. ...


Áfa  Ismét elgurult a NAV gyógyszere. Áfát fizettetne a fémhulladék leadókkal.

A jogalkotó 2012-től speciális szabályt alkotott a fémhulladék leadás adózására. A fémhulladék kereskedő 16 százalék személyi jövedelemadót von le. Más adófizetési kötelezettség a leadót nem terheli. A NAV azonban úgy döntött, hogy a fémhulladék leadónak áfát kell fizetnie.


Áfa  A NAV ködösítése után lássunk tisztán éttermi áfa ügyben.

A NAV az áfa törvénybe ütköző tájékoztatást tett közzé az étkezési szolgáltatások 18% áfájával kapcsolatosan. Ráadásul ez a tájékoztatása az Alaptörvénybe is ütközik.

A NAV szerint csak az ügyfél írásbeli nyilatkozata esetén lenne alkalmazható a 18% étkezőhelyi áfa.


 98% különadó  Újabb fejlemények a 98%-os különadó visszatérítésénél.

A Célegyenesbe értek a 98 százalékos különadó visszatérítéses ügyek. A NAV elkezdett végre foglalkozni a témával. Sorra születnek a jegyzőkönyvek, határozatok. Mire kell figyelnie az érintetteknek, ha nem akarnak rosszul járni? Olvassa el...


 Áfa botrány  Kommunikációs trükk? A NAV feljelentette saját magát? Kialakulóban a totális adóhatósági diktatúra?

Pénteken futótűzként terjedt el a médiában a hír. Egy NAV revizor feljelentést tett a NAV ellen hivatali visszaélés miatt. A hír megítélésem szerint egy kommunikációs trükk, hogy megakadályozza a 2014-es adócsomag egy aggályos részének törlését. Korábban megírtam, hogy „Januártól kénye-kedve szerint állapíthatja meg az elévülési időt az adóhatóság”, amennyiben a parlament megszavazza a 2014-es adócsomag 151.§ -ában foglaltakat.


 Kata  Jogalkotói baki miatt csak főállású lehet a Katás

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény 2.§ 8. pontja határozza meg a főállású kisadózó fogalmát. A jogalkotó nem tudott megbirkózni a matematikai logika „negáció” (nem), az „és” illetve a „vagy” logikai műveleteivel...


 Kata  Az eva és a Kata bevételének összehasonlítása.

A tételes kisadózás és az Evás adózás összehasonlítását megnehezíti, ha az Evás vállalkozó nem csak a lakosság, hanem cégek felé is számláz...


 Alkotmánybíróság   Alkotmányjogi panasz bírói döntéssel szemben.

Adóügyekben gyakran volt APEH-jogász bírók ítélkeznek. Más bírók egyáltalán nem értenek az adóügyekhez. Ezt úgy hidalják át, hogy kritika nélkül elfogadják az adóhatóság álláspontját, de mereven elzárkóznak az okleveles adószakértő szaktudásától. Ezen a kialakult helyzeten változtathat az Alkotmánybíróság új jogosítványa. Az alkotmányjogi panasz érdemi ellensúlyt jelenthet a részrehajló bírói és az önkényes adóhatósági gyakorlattal szemben.


 Bíróság  Döntött az Európai bíróság áfa ügyben. A kormány tudomásul vette a döntést. Az adóhatóság még nem!

Nincs összhangban a magyar áfatörvény az uniós joggal. Így döntött az Európai bíróság az adó visszaigénylési jog korlátozásával kapcsolatosan. A kormány az Európai Bíróság döntését tudomásul vette, áll az NGM közleményében. A Nemzetgazdasági Minisztérium megteszi a szükséges intézkedéseket az áfa szabályozást illetően. Az adóhatóság még nem nyilatkozott!


 98% Különadó  Jogorvoslati szakaszba lépett egy „pofátlan végkielégítés” ügy.

Az elmúlt években nagy vihart kavart a „pofátlan végkielégítésekre” kirótt 98 százalékos különadó. Csak akkor van lehetőség jogorvoslatra, ha valaki nem vallja be, vagy önellenőrzéssel visszakéri a 98 százalékos különadót.


 Adóellenőrzés  Mi történt a NAV Hatósági Főosztályokon? Döntsön a bíróság?

Az adóhatóság egy-egy témára egy központilag kidolgozott módszert alkalmaz. Utána egy egész apparátus áll rá arra, hogy ezt a módszert tűzön - vízen át keresztül vigye. Az ellenőrzési eljárásban, illetve első fokon még az okleveles adószakértőnek sincs esélye arra, hogy a központi módszerben lévő hibát vagy hibás alkalmazást kijavíttassa. Az igazi szakmai érveket csak a fellebbezésben érdemes felvetni.


 Kata  Kisadózók adója lehet egyedül életképes a beterjesztett javaslatok közül.

Évek óta folyik a vita az Eva esetleges kiváltásáról, megszűnéséről. A kormány most megpróbál alternatívákat nyújtani az Eva helyett. Megítélésem szerint a kisadózók adója jó megoldás lehet az eva kiváltására és a fekete foglalkoztatás visszaszorítására, míg a kisvállalatok adója életképtelen, halva született megoldás. Az új adók mellett már mindenesetre az eva-nak nincs létjogosultsága.