Adóellenőrzés  A társaság bankszámlájáról felvett készpénz a magánszemélynek nem bevétele! Fafejű revizorok buktatták le a NAV-ot.

Az ellenőrzés során a vizsgált társaságnak fellelhetők voltak az iratai. A NAV kénytelen volt megállapítani, hogy a bankszámla felett jogosultsággal rendelkező magánszemély kétséget kizáróan elszámolt a bankszámláról felvett pénzzel a társaság felé. Majd egy lendülettel a magánszemély adózatlan bevételének  nyilvánította a felvett pénzösszeget a NAV. Tehát a pénz befizetésre került a házipénztárba, de ezzel egyidejűleg a magánszemélynél is ott maradt. A NAV szerint így lehet megduplázni a bankszámláról felvett összeget. Olvassa el, ez nem semmi ...

Céges bankszámláról felvett pénzeket ellenőriz a NAV újabb kreatív adóbeszedési technikájával!


 Áfa  Hibás a NAV Áfa-csalási modellje. A bíróságok többségében bambán követik. A Kúria még ellenáll egy kicsit a NAV-nak.

Az adólevonási jog csak akkor korlátozható, ha a NAV bizonyítja, hogy áfa csalás történt. Ehhez a NAV egy teljes mértékben szakszerűtlen áfa csalási modellt állított fel.


 Új lakás Áfa  A Parlament által megszavazott törvénymódosítás ellentétes az EU Áfa irányelvével.

A rendeződni látszó 5%-os lakás áfa kérdés váratlan fordulatot vett. A szakszerűtlen javaslatok megvalósítása révén sikerült az Uniós Áfa irányelvvel (63. és 93. cikk) ellentétes módosító javaslatot alkotni.

A várható káosz és ügyeskedés megelőzésére minél előbb meg kellene alkotni az átmeneti szabályokat a 27% áfára visszatérésre.


Adóellenőrzés  De mi az a teljességi nyilatkozat?

Egyre gyakrabban találkozunk azzal, hogy a NAV teljességi nyilatkozat megtételére szólít fel. De ezt eszik vagy isszák?


 Végrehajtás  Fizetési könnyítés NAV módra!

Gyakran a végrehajtás alá vont adózók végső menedéke a fizetési könnyítés. A NAV először teljes vagyonnyilatkozatot kér, majd azzal utasítja el a kérelmet, hogy az adózó jövedelme egyszerre túl kevés, túl sok, pont elég ... 


 Adóellenőrzés  A tűzzel játszik az, aki válogat a NAV-hoz beküldendő számlák között. Az evás számlákat is be kell küldeni!

A NAV által közzétett ingyenes számlázó szoftver semmilyen útmutatást nem tartalmaz arra, hogy milyen számlákat kell beküldeni a NAV-hoz. Ennek hiányában a tűzzel játszik az, aki válogat a beküldendő számlák között. Ne fogadjuk meg azt a tanácsot, hogy az evásnak kibocsátott számlát nem  kell beküldeni.


 Bíróság  A csupán adószakértő igazolvánnyal rendelkezőket haladék-talanul törölni kellene az igazságügyi adó- és járulékszakértők közül!

Az igazságügyi szakértők valamilyen speciális szakértelemmel rendelkeznek. A megjelölt szakterület utal arra, hogy milyen speciális szakértelemmel. Ez viszont nem dönthető el az adó- és járulék szakterületnél, mert a csupán adószakértő igazolvánnyal rendelkezők végzettségéről semmilyen információ nincs, így egy perben a bíró sem tudja eldönteni, hogy ő rendelkezik-e azzal a speciális szakértelemmel, amivel az igazságügyi adó- és járulékszakértő névjegyzékben szereplő. 


 Adóellenőrzés  Miről ismerhető fel a NAV-barát adózási képviselet?

Gyakran nem ismerik fel az adózók, hogy az általuk választott képviselő valójában a NAV érdekeit képviseli és nem az adózóét. Adok egy ökölszabályt, ami alapján nagy valószínűséggel felismerhető a NAV-barát képviselő.


 KATA  Hogyan lehet nagyot bukni a Katás adózással?

Rossz könyvelői tanáccsal több százezer forintot is bukhatnak azok a Katások, akik  meggondolatlanul lépnek ki a Katából vagy  mennek táppénzre...


 Áfa  Ismét elgurult a NAV gyógyszere. Áfát fizettetne a fémhulladék leadókkal.

A jogalkotó 2012-től speciális szabályt alkotott a fémhulladék leadás adózására. A fémhulladék kereskedő 16 százalék személyi jövedelemadót von le. Más adófizetési kötelezettség a leadót nem terheli. A NAV azonban úgy döntött, hogy a fémhulladék leadónak áfát kell fizetnie.


 Áfa  A NAV ködösítése után lássunk tisztán éttermi áfa ügyben.

A NAV az áfa törvénybe ütköző tájékoztatást tett közzé az étkezési szolgáltatások 18% áfájával kapcsolatosan. Ráadásul ez a tájékoztatása az Alaptörvénybe is ütközik.

A NAV szerint csak az ügyfél írásbeli nyilatkozata esetén lenne alkalmazható a 18% étkezőhelyi áfa.

 Adóellenőrzés Adóellenőrzési arany-szabályok. Miért NE nyilatkozzunk adóellenőrzésnél.

Adóellenőrzéseknél az adóhatóság és az adózó érdekei ellentétesek. Nagyon sokat árthat magának valaki, ha megpróbálja "kidumálni" magát. A leghelyesebb magatartás a nyilatkozattétel megtagadása. Ugyanis ügyfélként nyilatkozattételi jogunk és nem kötelezettségünk van. Ismerje meg, milyen adóellenőrzési aranyszabályokat érdemes betartani az adóellenőrzés során.


 Új Art. és Air. Nevetséges képviseleti szabályok adóügyekben. Óvatosan az ügyvédekkel és az adótanácsadó cégekkel.

A NAV a jogalkotóval egyetértésben mindent elkövet az "ellenzékének" (adószakmai képviselet) kiiktatására. Szerintük bármely nagykorú személy alkalmas szakmai képviseletre. Nem baj, ha csak nyolc általánosa van, többszörösen büntetett előéletű, enyhén értelmi fogyatékos. De a jogalkotó szerint egy adótanácsadó cég bármely alkalmazottja (portás, takarító) is alkalmas állandó képviselet ellátására. 

Az új adóigazgatási törvények több ponton is lehetővé teszik a NAV joggal való visszaélését.

Új adóigazgatási törvények: a NAV nem akar ügyfélbarát lenni!

Feltételes adóbírság: a NAV fizetne azért, ha nem firtatják, jogszerű-e a határozata.


 Jogértelmezés  Nem éri meg osztalék ágon kivenni a jövedelmet 2019-től, ha van a családban nyugdíjas! Nagymamák, nagypapák előnyben.

A nyugdíjasokra tervezett szabályozás lehetővé tenné, hogy a vállalkozás nyereségét a nagypapán, nagymamán keresztül ki lehessen szivárogtatni. Ha a tulajdonos osztalék formájában venné ki a nyereséget, akkor 2019-ben több mint 40% adót kellene fizetnie. Ha viszont a nagymamáját, nagypapáját tanácsadói munkakörben foglalkoztatja, akkor több, mint 25% adó „családban maradhat”.


 Adóellenőrzés  A rövid távú bérbeadás még nem szálláshely szolgáltatás.

Egyre gyakrabban bepróbálkozik a NAV azzal, hogy adóellenőrzések során a honlapján közzétett saját útmutatójával szemben foglaljon állást. A bankszámlára utalt bérleti díj közleményében az 1-2 hetes időtartamú megjelölés alapján az ingatlan (nyaraló) bérbeadást szálláshely szolgáltatásnak tekinti.


 Szja bevallás  A NAV ellenőrzés helyett védelmi pénzt szed a többgyerekes családoktól.

Sokat hozott a "segítő ellenőrzés" büszkélkedett Tállai András. A családi kedvezménynél szerinte hibázó magánszemélyeket adóbírsággal fenyegetéssel rábírták, hogy önként ismerjék el, nem is három gyerekesek, hanem csak kettő vagy egy gyerekesek. 

16Szja kitöltési útmutató: A NAV-nál munkaköri kötelesség hülyének lenni?


 Jogértelmezés  A tagi hitel elengedése nem illetékköteles. Téves a NAV és a Kúria gyakorlata.

Az adóhatóság gyakran könnyedén átlép a jogszabály szövegén és az általa kreált köznapi fogalmakra építi határozatait. Sajnos a bíróságok jogértelmező munkája gyakran abban merül ki, hogy kritika és gondolkodás nélkül átveszik a NAV téves jogértelmezéseit. Ez történt a tagi hitel elengedése kérdésében is. Tíz könyvelőből is tíz azt mondja, hogy a tagi hitel elengedése illetékköteles. Pedig ez csak egy NAV-os megállapításból ered: „a rendkívüli bevétellel növekedett a társaság vagyona”. Átgondolta ezt már valaki?


 Áfa  NAV Áfa ellenőrzései: már az NGM is kiakadt a NAV túlkapásain.

A NAV az elmúlt években mindent elkövetett, hogy „láthatatlanná tegye” az Európai Unió Bírósága 2012-es ítéleteit. Elérte, hogy visszakerüljön az Adózás rendjéről szóló törvény alapelvi rendelkezései közé a 2013-tól hatályon kívül helyezett 130.§.  Elérte, hogy a Kúria kimondja: nem kell vizsgálni a számlabefogadó tudattartalmát, ha nem valósult meg a gazdasági esemény. A NAV a tényleges áfa-csaló helyett a vétlen számlabefogadónál korlátozta az áfa levonási jogot. Ebbe a gyakorlatba „rondított bele” a NAV honlapján közzétett 3010/2015. NAV-NGM útmutató.


  Áfa levonás  A számla költségtartalmának elszámolása érinti-e az áfa-tartalmának levonhatóságát?

Az adóhatósági ellenőrzések során gyakran felmerül, hogy vissza lehet-e igényelni a nem a vállalkozás érdekében felmerült költség áfáját? Például tehergépjármű üzemanyag elszámolásában a túlfogyasztásra jutó áfát.