Személy jövedelemadó bevallás  Ezen a lapon összegyűjtöttem az szja bevallással kapcsolatos problémákat. Közös jellemzőjük a NAV "fafejűsége". Még véletlenül sem javítják ki a nyilvánvaló hibákat sem, mert ezzel veszélyeztetnék a tévedhetetlenségükbe vetett hitet. Márpedig a könyvelők, az adózási végzettség nélküli adószakértők és a bírók gondolkodás nélkül készpénznek tekintik azt, amit a NAV állít.


 Szja bevallás    A családi kedvezmény ügyes megosztásával százezreket kaphat még vissza.

A levont adóelőleg visszatérítésével lezárult az első kör. A bevallásban a családi kedvezmény megosztásával további százezreket kaphatnak vissza a családok.


 Szja bevallás  16Szja kitöltési útmutató: A NAV-nál munkaköri kötelesség hülyének lenni?

A NAV 2011 óta Alaptörvény ellenesen kezeli a kitöltési útmutatóban az élettársak családi adóalap kedvezményét. Csakhogy a nyomtatványkitöltő szoftver sem tudja kezelni a NAV blődségeit. Ezért 10 millió forintot ajánlok fel annak, aki a 16Szja 53-54. oldalán lévő példának megfelelően ki tudja tölteni az 16Szja nyomtatvány kitöltő szoftvert.

Álhír, szemfényvesztés, hogy a NAV készíti el bárkinek is az adóbevallását.

Az ingó értékesítés jövedelme tekintetében a NAV a mai napig nem tudott megbékélni a jogalkotói akarattal.


 Szja bevallás  Hatalmas baki az adócsomagban!

A Parlament elé beterjesztetett "bevallás tervezet" egyszerűsítés helyett tovább bonyolítaná az Szja bevallást. Papír alapon kérelemre adná ki azt a bevallás tervezetet, amelyiket a munkavállaló automatikusan megkap az M30-as nyomtatvánnyal. Érik a söralátéthez hasonló bukás.


Zsebre menő buktatók a 2013-as Szja bevallásban.

Közeledik a 2013-as év szja bevallási határideje. Sok olyan buktató van a bevallásban, amire ha nem figyelünk több százezer forintot is veszíthetünk. A tévedésben "segítenek?" a NAV ügyfélszolgálatán. A bevalláshoz kapcsolódik néhány témában a korábbi évek önellenőrzése is. Például a 98%-os különadó és az üzletszerű ingó önellenőrzése.


Hogyan nyilatkozzunk a családi járulék-kedvezmény igénybevételéhez?

Ez évtől már a járulék terhére is igénybe lehet venni az eddig kihasználhatatlan családi kedvezményt. Ahhoz, hogy már a januári fizetésnél figyelembe vehető legyen a családi járulékkedvezmény, a napokban nyilatkoznunk kell a munkáltatónak. Közös érvényesítés (megosztás) esetén a nyilatkozat előzetes kalkuláció nélkül szinte kitölthetetlen.


 1253 Szja  A NAV már cáfolni sem tud jogszerűen!

Már 2011 elején jeleztem, hogy a NAV téves jogértelmezésével megkárosítja az élettársi kapcsolatban élőket a családjukban nevelt gyermekek utáni kedvezménynél. A NAV nem tesz különbséget ugyanis az egyedülálló és az élettársi kapcsolat között. A szakmai bírálatomra a NAV a honlapján közleményben reagált ...


  1153 Szja  A NAV baklövései miatt mentegetőzik a miniszter.

Varga Mihály miniszter nem rég azt nyilatkozta, hogy minden idők legbonyolultabb adóbevallását töltötte ki 2011 évre. Emellett azt is hallottuk, hogy az adózók 25 százaléka hibásan tölti ki a személyi jövedelemadó bevallását. A hibák az adóhatóság szakmai baklövései miatt jelentkeztek. Két év alatt sem sikerült megérteni a NAV bevallási főosztályán a szuperbruttót...


 Családi kedvezmény  Rossz helyre mehet a családi kedvezmény a gyerektartást fizetőknél.

Az adórendszer egyik legjelentősebb változása a gyermekeket nevelőket érinti. Az hamar kiderült, hogy nem jogosultak a családi kedvezményre azok az elvált szülők, akik nem maguk nevelik a gyermeküket, és utánuk tartásdíjat fizetnek. Mi történik akkor, ha a tartásdíjat fizető új családot alapít...


 1153 Szja  Hogyan töltsük ki a söralátétnek becézett adónyilatkozatot.

A 2011-es évről benyújtandó személyi jövedelemadó bevallási szezon újdonsága a söralátét nagyságú bevallás. A NAV nagyon meg akart felelni a politikai elvárásnak, ezért a szükségesnél két sorral (vagy sörrel) kevesebb sort tett fel a söralátétre. A jelenlegi 3 sorral szemben 5 sorra lenne szükség ahhoz, hogy ne csak a politikai, hanem a szakmai kívánalmaknak is megfeleljen az adónyilatkozat...


 1153 Szja  Ellenőrizhetetlen a 1153-as nyomtatvány. A NAV évvégén is az adóelőleg levonási szabályokat akarja alkalmazni.

Az adóhatóság 53-as személyi jövedelemadó nyomtatványkitöltő szoftvere megjelenése óta jogtalanul von el adóforintokat a magánszemélyektől és az egyéni vállalkozóktól. Ezt az adóhatóság már 4 éve elismerte, de a hiba kijavításáról nem intézkedett. Családi kedvezmény  Családi kedvezmény: két súlyos hiba, ami vékonyíthatja a pénztárcánkat!

2011-ben a legnagyobb nettó jövedelmet befolyásoló tényező a családi adóalap-kedvezmény. Az év elején két súlyos szakmai tévedés terjedt el: a családi kedvezményt év közben az adóelőlegnél csak a munkáltatónál lehet figyelembe venni ... Adójóváírás  Adójóváírás ’2009: hogyan lehet jól járni a 2009-es szja bevallással.

Nagyon sok visszajelzést kaptam arra vonatkozólag, hogy sokan most értették meg, hogy év közben az adóelőlegnél csak akkor jár az adójóváírás, ha nyilatkozatban kérjük. Azzal, hogy megismertük az adójóváírásra vonatkozó legfontosabb szabályt az adóelőlegnél, mindjárt havi 15 100 forinttal több lehetett a nettó fizetésünk.


 Szja bevallás  A NAV lassabban tanul, mint a kiselefánt. Élettársak esetében nem lehet a kitöltési útmutatónak megfelelően kitölteni a 1553-03-as nyomtatványt.

Évek óta visszatérő probléma, hogy a NAV még sohasem tudott a jogszabályoknak megfelelő nyomtatványkitöltő szoftvert készíteni. Ismét fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy hibás a NAV kitöltési útmutatója, ezért nagy ívben kerüljük el a NAV ügyfélszolgálatokat a családi kedvezménnyel kapcsolatosan.

Hogyan változott a három gyerekes élettársak családi adóalap kedvezménye az Alkotmánybíróság és a Kúria döntése, illetve a családok támogatásáról szóló törvény módosítása után?


 Szja 1453  Vért fognak izzadni az NAV ügyfélszolgálatán a családi adóalap kedvezménnyel: élettársak esetében nem lehet az útmutató szerint kitölteni a 1453-03-as nyilatkozatot.

 Szja 1453  Alaptörvény ellenes és hibás a 1453-as szja bevallás kitöltési útmutatója.

 Szja bevallás  Jogalkotói baki miatt januárban még senki sem veheti igénybe az első házas kedvezményt.

A jogalkotó egy szakmailag hibás, felesleges átmeneti rendelkezést iktatott a személyi jövedelemadó törvénybe. Emiatt az első házas kedvezményt januárban még senki sem veheti igénybe. Sikerült megalkotni egy  jogszabályt, amelyik hatályba lépését követő hónapban senkire sem vonatkozik ...


 Családi kedvezmény  Zsebbe vágó kérdés: minden, amit tudni kell az élettársak családi adóalap-kedvezményéről.

Ma már a gyermekek 40 százaléka élettársi kapcsolatban születik. Élettársak esetében a családi adóalap-kedvezmény figyelembe vételénél a kulcskérdés az eltartottak számának meghatározása. E kérdésben az adóhatóság már második éve megtéveszti az családi adókedvezményre jogosultakat. Az Én gyerekem, Te gyereked, Mi gyerekünk klasszikus példára valótlanul azt állítja, hogy gyermekenként csak 62 500 forint adóalap-kedvezmény jár. Ezzel 828 ezer forinttal károsítja meg az élettársi kapcsolatban élő családot... 


 Családi kedvezmény  Újabb adószakmai baki a HVG-ben. Éppen a családi kedvezménynél!

A HVG 31. számában a családi kedvezmény kiterjesztésével kapcsolatosan egy olyan súlyos adószakmai hiba jelent meg, ami sokak pénztárcáját érintheti akkor, ha elhiszik a cikkben egy háromgyerekes házaspárra leírt példát. Sokan vallják, hogy a foci után az adózáshoz értenek a legjobban. A baj akkor kezdődik, ha ezt el is hisszük.


 Családi kedvezmény  Családi adóalap kedvezmény élettársak esetében.

Az adóhatóság családellenesen és Alaptörvény ellenesen értelmezi a család fogalmát élettársak esetében.
 


 Családi kedvezmény  Hogyan töltsük ki a 1253-03-as családi kedvezmény nyilatkozatot?

Két súlyos hiba van a 1253-as bevallásban a családi kedvezmény nyilatkozattal kapcsolatosan. Egyrészt a családi kedvezmény megosztásánál külön nyilatkozat-lapot kellett volna rendszeresíteni a házastárs vagy élettárs adatairól. Ennek hiányában csak akkor nem jelzi hibásnak a nyomtatványkitöltő a családi kedvezmény igénybe vehető összegét, ha a házastárs, élettárs kedvezményre jogosító adatait is feltüntetjük. Másrészt az évközi változásokat nem lehet jelölni a nyilatkozaton. Ezért az év során beállt változásoknál is az év közben legkedvezőbb adatokat kell feltüntetni, ....


 Családi kedvezmény  Zsebbe vágó kérdés: minden, amit tudni kell az élettársak családi adóalap-kedvezményéről.

Ma már a gyermekek 40 százaléka élettársi kapcsolatban születik. Élettársak esetében a családi adóalap-kedvezmény figyelembe vételénél a kulcskérdés az eltartottak számának meghatározása. E kérdésben az adóhatóság már második éve megtéveszti az családi adókedvezményre jogosultakat. Az Én gyerekem, Te gyereked, Mi gyerekünk klasszikus példára valótlanul azt állítja, hogy gyermekenként csak 62 500 forint adóalap-kedvezmény jár. Ezzel 828 ezer forinttal károsítja meg az élettársi kapcsolatban élő családot... 


 1253 Szja  1253-as nyomtatvány- kitöltő nem tudja kezelni a 78%-os szabályt.

Nézzünk egy nagyon egyszerű példát: a magánszemély önálló tevékenységből vagy egyéb jövedelemként 1 millió forint jövedelemhez jut, ami után maga fizeti meg a 27% egészségügyi hozzájárulást. Felesleges próbálkoznunk, ezt az egyszerű esetet sem tudja kezelni a NAV 1253-as nyomtatványkitöltő szoftvere. Ennek oka, hogy a NAV Bevallási főosztálya már az elvárható szakmai minimumot sem tudja teljesíteni.


 Szja 2011 Selejtes söralátétet gyártott a NAV!

Megjelent a 1153ANY nyomtatvány. Ezen tehet adónyilatkozatot a magánszemély, ha meg akarja úszni az adóbevallást. A nyomtatvány a személyes adatokon túl mindössze három sort tartalmaz:


 Szja 2011  Hogyan férne el az adóbevallás egy söralátéten?

Az Adóhatóság mérhetetlenül sok adattal rendelkezik, melyet eddig féltve őrzött. Ha az adóhatóság „visszaszolgáltatná” a havi elektronikus adatszolgáltatás és bevallás során rendelkezésére álló adatokat, akkor megszűnhetne többek között a ... Adójóváírás  Tovább működik az APEH pénznyelő automatája.

Az adóhatóság 53-as személyi jövedelemadó nyomtatványkitöltő szoftvere megjelenése óta jogtalanul von el adóforintokat a magánszemélyektől és az egyéni vállalkozóktól. Ezt az adóhatóság már 4 éve elismerte, de a hiba kijavításáról nem intézkedett.